Ölçüm yapmak, yani uzunluk, genişlik, kalınlık, derinlik veya çap gibi doğrusal ölçümler almak, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlar, iki nokta arasındaki mesafeyi ölçmek için ilk çağlardan bu yana parmak uzunluğu, dirsek, adım, metre, fit ve yard gibi farklı ölçü birimlerini kullanmıştır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, ölçümlerimiz o kadar hassas hale geldi ki, sıradan bir cetvel bu ölçümleri doğru bir şekilde yapamaz hale geldi. Bu yüzden tornacılar ve diğer hassas üretim uzmanları, ölçümleri doğru şekilde yapmak için özel araçlar kullanırlar. Bu araçlar arasında en çok kullanılanlardan ikisi kumpaslar ve mikrometrelerdir.
Mikrometreler ve Kumpaslar Ne İçin Kullanılır?
Mikrometreler ve kumpaslar, talaşlı imalat ve mühendislikteki en önemli ölçüm araçlarındandır; kalınlık, çap, uzunluk ve genişlik gibi ölçümleri alabilirler. İkisi de hassas ölçüm araçları olmasına rağmen, en büyük farkları hassasiyetlerinde ve alabilecekleri ölçüm türlerindedir.
Mikrometre Nedir?
Mikrometreler, aynı zamanda mikrometre kumpasları veya vida ölçerler olarak da bilinir ve genellikle kalınlık ölçümü için kullanılan son derece hassas ölçüm araçlarıdır. Bununla birlikte, küçük dış çapları ölçmek için de kullanılabilirler. "Mikrometre" terimi genellikle dış mikrometreleri ifade eder çünkü bunlar en yaygın kullanılan mikrometre türleridir. Kumpaslar kadar çok yönlü değillerdir ve genellikle tek bir ölçüm türüyle sınırlıdırlar. Bu nedenle dış mikrometre, derinlik mikrometresi ve iç mikrometre gibi birkaç farklı mikrometre türü vardır.
Farklı ölçüm aralıklarında gelirler ve bu aralıklar genellikle 25 mm veya yaklaşık 1 inç arasında değişir. Ölçü aralıkları arasında 0-25 mm, 25-50 mm gibi modeller bulunur. Daha büyük modeller de vardır ve bazıları 0-600 mm gibi aralıklarda ölçüm yapabilir. Bu, mikrometrenizin ölçmek istediğiniz hedefle uyumlu olması gerektiği anlamına gelir. Yani, ölçülen hedefin mikrometrenin ölçüm aralığı içinde olması gerekir. En iyi sonuçları elde etmek için, değiştirilebilir örs ve millere sahip bir mikrometre satın almak faydalı olacaktır.
Son olarak, piyasada iki tür mikrometre bulunur: analog ve dijital. Analog mikrometreler, endüstrilerde en yaygın kullanılanlardır çünkü pillerle çalışmazlar. Ancak, LCD ekranlı dijital mikrometreler, kullanımlarının kolaylığı nedeniyle giderek daha popüler hale gelmektedir.
Kumpas Nedir?
Kumpaslar, 0.01 mm veya 0.001 inç hassasiyetle doğru ölçüm yapabilen hassas ölçüm araçlarıdır. Üst çeneye bağlı bir ana ölçekleri bulunur ve bu ölçek, bir tarafında metrik, diğer tarafında ise inç ölçeği olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak, alt çene bir Vernier ölçeği içerir. Bu ölçek, matematikçi Pierre Vernier'in adını almıştır ve iki ölçek çizgisi arasındaki hassas ölçümleri almak için kullanılır. Vernier ölçeği, insan tahmin hatalarını ortadan kaldırır. Bazı türlerde, Vernier ölçeği yerine kadranlı saatler vardır. Dijital kumpaslar ise LCD ekran içerir ve kullanım kolaylığı nedeniyle giderek daha popüler hale gelmektedir.
Kumpaslar, mikrometrelerden 10 kat daha az hassas olmasına rağmen, çok yönlülükleri sayesinde yaygın olarak kullanılırlar. Örneğin, daha büyük çeneler dış çap ölçümleri için kullanılırken, daha küçük çeneler iç çap ölçümleri için kullanılır. Ayrıca, tüm kumpaslar derinlik ölçüm çubukları ile donatılmıştır ve bu da tornacıların belirli bileşenlerin derinliklerini doğru bir şekilde ölçmelerini sağlar. Standart bir alet kutusunda bulunan çoğu kumpas, 152.4 mm veya 6 inç'e kadar ölçüm yapabilir. Ancak, mikrometreler gibi, farklı boyutlarda da bulunurlar.
Mikrometreler ve Kumpaslar Arasındaki Dört Temel Fark
Kumpaslar, daha geniş kullanım alanına sahip olan ancak mikrometrelere kıyasla daha az hassas ölçüm cihazlarıdır. Hem iç, hem dış, hem de derinlik ölçümlerini 0.001 inç (bir inçin binde biri) ya da metrik ölçek kullanıyorsa 0.01 mm (yüzde bir milimetre) hassasiyetle alabilirler.
Mikrometreler ise son derece hassas ölçüm yapmak için kullanılan aletlerdir. Hassasiyetleri 0.001 mm (milimetrenin binde biri) ya da 0.0001 inç (inçin on binde biri) seviyesindedir. Bu nedenle, mikrometreler kumpaslardan on kat daha hassas ölçümler sunar. Analog kumpaslar genellikle ±0.02 mm veya ±0.001 inç toleransına sahiptir, yani 0.50 mm ölçümü 0.49 mm ile 0.51 mm arasında kabul edilebilir.
Kumpaslar daha basit bir tasarıma sahip olduğundan daha kullanıcı dostu ve kullanımı kolaydır. Mikrometreler ise daha hassas kullanımı gerektirir ve dikkat edilmezse aynı bileşeni beş kez ölçmek beş farklı sonuç verebilir. Hatta mikrometrenin sıcaklığı bile yüksek hassasiyetli işlerde küçük bir etki yaratabilir. Bazı mikrometreler, kullanıcının elinden gelen ısı transferini önlemek için yalıtımlı pedlerle donatılmıştır.
Kumpaslar, mikrometrelere kıyasla daha çok yönlüdür. Kumpasın çeneleri, ölçüm dışında işaretleme görevleri için de kullanılabilir (ancak bu önerilmez). Mikrometreler ise sadece tek bir ölçüm türü için sınırlı kullanıma sahiptir.
Kumpaslar genellikle daha geniş bir ölçüm aralığına sahiptir ve genellikle 0-6 inç arasında ölçüm yapabilir. Mikrometreler ise daha dar bir ölçüm aralığına sahiptir, genellikle 0-1 inç ya da 1-2 inç aralığında ölçüm yaparlar.
Mikrometre Ne Zaman Kullanılır?
Mikrometreler daha dar bir ölçüm aralığına sahip olup, yüksek hassasiyet gerektiren makine imalatları ve parça üretimlerinde kullanılır. Mikrometreye ihtiyacınız olup olmadığını genellikle ne kadar hassas çalıştığınız belirler.
Kumpas Ne Zaman Kullanılır?
Kumpaslar, hassas ölçümle ilgili işlere başlamak için iyi bir başlangıç noktasıdır ve çeşitli endüstrilerde kullanılacak kadar çok yönlüdür. Kumpaslar, özellikle boru iç çaplarını, vida ana çaplarını ya da uzunluk/çap/derinlik ölçümlerini alırken kullanılmalıdır.
Özetle Hem kumpaslar hem de mikrometreler hassas ölçüm araçlarıdır, ancak nihayetinde çok farklıdırlar. Mikrometreler daha spesifik ve dar bir ölçüm aralığı sunarken, kumpaslar daha geniş bir kullanım alanına sahiptir, ancak bu geniş kapsamlı kullanımı sağlamak için hassasiyetten biraz ödün verirler.
Ölçü Aleti Çeşitlerimizi Satın Almak için Hemen Tıklayın!
Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.