Kanal Frezeleme İşlemi Nedir?

atlasfor-blog-kanal-frezeleme-ıslemı-nedır-kapak-gorsel

Kanal Frezeleme Nedir?

    Yuva frezeleme, aynı zamanda kanal frezeleme olarak da adlandırılan bir işleme sürecidir. Bu süreçte dönen bir kesici takım kullanılarak iş parçasında bir yuva açılır. Yuva şekli herhangi bir şekilde olabilir ve boyutta olabilir, olanaklar sınırsızdır. Ancak yuva frezeleme kesici takımı ve makine, katı iş parçasında yuva şeklini oluşturma yeteneğine sahip olmalıdır.

 

Kanal Frezeleme Teknikleri ve Ekipmanları

   Farklı geometriler, makine araçları ve uygulamalar için birçok yuva frezeleme tekniği bulunmaktadır. Her tipin belirli yuva kesicileri ve gereksinimleri vardır.

  • Parmak Freze

    Yuva frezeleme, standart bir parmak freze takımı veya alın (vals) freze ile gerçekleştirilir. Kapalı yuvalar, doğrusal olmayan yuva profilleri ve değişken derinliklere sahip yuvalar üretebilen çok yönlü bir yuva kesme aracıdır. Bu işlem, yüzey frezeleme gibi, kesimin aracın yan yüzü ve yüzü tarafından gerçekleştirildiği bir işlemdir. Fark, yuva açmanın amacının her iki ucunda kapalı bir yuva oluşturmak olduğu, yüz frezelemenin ise iş parçasının yüzeyini düzleştirmek olduğudur. Parmak frezelerin farklı boyutlarda ve malzemelerde bulunabilmesi nedeniyle, parmak frezelerle yuva işleme, işleme uzmanları için en tercih edilen yöntemdir. Yüksek kesme kuvvetlerine dayanabilirler ve derin kesme yapabilirler. Ayrıca, özel parmak freze tasarımları titreşimleri kontrol edebilir ve yüzey kalitesini iyileştirebilir.

 

  • Kenar Frezeleme

    Kenar frezeleme, yuva oluşturmak için başka bir tekniktir. Bu yöntemde, kenar frezeleme takımı kesmeyi gerçekleştirir ve kesme işlemi öncelikle takımın çevresi tarafından gerçekleştirilir. Bu, kesme kuvvetlerini ve titreşimleri taşıyabilen stabil bir kesme yöntemidir. Yeterince sert bir mandren ve yatay bir frezeleme makinesi oldukça hassas yuvalar oluşturabilir.

  • T Yuvalı Kesici

    T-yuva kesme, 'T' şeklinde yuvalar oluşturmak için özelleşmiş bir yöntemdir. T-yuvalar, endüstriyel makinelerde yaygın olarak bulunur ve en önemlisi işleme tezgahlarında kullanılır. Bu işlemde özel bir T-yuva frezeleme kesicisi kullanılır. Genellikle, T-yuva kesme işleminden önce normal bir oluk işleme işlemi gelir. Bu başlangıç işlemi, T-yuva freze kesici takımının şaftı için yer oluşturur. Ancak bu işlem, yalnızca kapalı bir yuva için gerekli bir adımdır. Açık bir yuva için T-yuva kesici takımı doğrudan kesmeyi gerçekleştirebilir.

 

Kanal İşleme İçin İpuçları

  • Radyal Giriş Yerine Rampalı İşlem

    Yuva açma freze takımının girişi düzgün olmalı ve takıma aşırı yüklenmemelidir. Tavsiye edilen uygulama, takımı aniden tamamıyla işleme almamak için rampalı bir hareket kullanmaktır; böylece aşırı titreşime ve takımın felakete yol açabileceği durumlara sebep olmaktan kurtulmuş olunur. Genellikle, takımı ve makineyi şoka sokmamak için en az 45 derece bir rampa açısı yeterlidir. Ayrıca, daha sert malzemeler veya derin yuvalar için işleme uzmanları, 1800 (aksiyel giriş) rampa açısına kadar gidebilirler.

 

  • Talaş Tahliyesinin Önemi

    Yuvalar genellikle sadece bir açık uca sahip olan kapalı oluşumlardır. Yani, kesilen talaşların kesme bölgesinden çıkması için az alan vardır. Eğer kesme bölgesinde sıkışıp kalırlarsa, yüzey kalitesini, takım ömrünü ve parça toleranslarını bozabilirler. Bu nedenle, talaş tahliyesinin uygun şekilde yönetilmesi, yuva işlemede bir zorunluluktur. Genel öneri, yuvaları en az iki aşamada kesmektir. Bu şekilde, ikinci ve sonraki aşamalarda talaş tahliyesi için yeterli alan bulunur ve bu aşamalar yüksek malzeme çıkarma hızlarına sahip olacak şekilde programlanabilir. Talaş kıran özelliklere sahip kesici gibi özel takımlar başka bir çözümdür. Bunlar çok ince talaşlar üretir ve kesme bölgesinden kolayca uçarlar. Ayrıca, soğutucu/yağlayıcı temizleme ve basınçlı hava da yuvalardaki talaşları temizleme için yaygın yöntemlerdir.

 

  • Mandreni Çalışır Halde Tutmak

    Başka bir ipucu, kesme döngüsünde mandrenin tamamen yüksüz hale gelmediği anların olmamasını sağlamaktır. Bunun için, her an en az bir kesici dişin iş parçası ile temas halinde olması gerekmektedir. Bu, takımın iş parçasına göre radyal batma miktarı ile ayarlanabilir. Bu önerinin nedeni, aralıklı kesmenin yuvaların yüzey kalitesi için iyi olmamasıdır. Ayrıca, birim zamana göre daha az malzeme çıkarıldığı için bu, üretkenliğe zararlıdır. Dahası, sistem üzerinde tekrarlayan darbe yükü titreşimlere neden olabilir ve makine ömrünü düşürebilir.

 

 

 

  • Yarı Çapı Daha Büyük Takımları Tercih Edin

    Derin yuvaların işlenmesinde, yuva kesme aracının stabilitesi genellikle bir endişe kaynağıdır. Derin yuvalama için uzun takım çıkıntısı, aracın eğilmesine ve aşırı durumlarda aracın kırılmasına neden olabilir.

Bu durumda, daha yüksek dayanıklılığı nedeniyle büyük çaplı bir araç tercih edilir. Ayrıca, daha rijit malzemelerden yapılmış araçlar bu tür sorunlarla başa çıkmak için başka bir seçenektir. Ancak bu genellikle kolay bir görev değildir, çünkü çoğu yuva dar ama derindir. Bu yüzden büyük takımlar seçmek mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda, işleme uzmanları, mevcut kaynaklar ve sınırlamalarla en iyi şekilde başa çıkmak için ellerinden geleni yapmak zorundadır.

 

  • İlerleme Hızını Optimize Edin

    Kesme ilerlemesini planlamak, verimli bir yuva frezeleme işlemi için başka bir temel unsurdur. Yüksek ilerleme hızları termal sorunlara yol açabilirken, düşük ilerleme hızları üretkenliği azaltabilir. Bu nedenle, bu sorunları önlemek için dengeli bir ilerleme hızı her zaman tercih edilir. Bu konu oldukça kapsamlıdır ve kesme ilerlemesi ve diğer işleme parametrelerini kesme programınızı kesinleştirmeden önce derinlemesine incelenmesini gerektiren daha fazla ayrıntı içerir.

 

 

 

 

Kanal Frezelemede Takım Yolunun Önemi

    Modern makine takımı uzmanları, verimli takım yolu planlaması ile işleme performansını artırmaktadır. Endüstri, kapsamlı araştırmalar ve deneyler yoluyla yuva frezeleme operasyonları için farklı takım yolu çözümleri geliştirilmiştir. Bu çözümler, sürecin, parçanın ve makine takımının genel kalitesini artırmaktadır.

 

  • Geleneksel Frezeleme

   Geleneksel frezeleme, yuva frezeleme için en basit takım yolu olup, yuva ekseni boyunca düz kesicileri içerir. Üretken ve programlaması kolaydır. Ayrıca, çoğu kesici takım ile uyumludur. Ancak, derin yuvalarda ve zor işlenen malzemelerde yüksek titreşimler gibi dezavantajları vardır. Aracın her zaman kesimde olması nedeniyle yüksek radyal kuvvetlere maruz kalır, bu da derin kesimler için istikrarsızlık yaratır. Ayrıca hızlı ısı oluşumuna da neden olur.

 

  • Trokoidal Frezeleme

     Trokoidal frezeleme, aracın bir trokoidal yol izlediği özel bir takım yolu tekniğidir. Yuva frezeleme uygulamalarında oldukça faydalıdır çünkü daha kararlıdır, kesici kenarlara serin kalma süresi sağlar ve etkili talaş tahliyesi için yeterli alan bırakır. Ayrıca, ortalama radyal kesme kuvvetlerinin daha düşük olması nedeniyle zor işlenen malzemeler için iyi çalışır. Ancak, daha karmaşık programlama ve takım seçimi gerektirir.

 

 

  • Dalma Frezeleme

    Dalma işlemi, delme gibi tamamen eksenel kesmelerle yapılan ve freze kesici kullanılan bir işlemdir. Bu, en verimli yöntem olmayabilir, ancak eksenel kesmeler nedeniyle radyal kuvvetlerin olmaması, takım eğilmesini, titreşimleri ve ısınma sorunlarını en aza indirdiği için en kararlı yöntemdir. Ayrıca, dalma işlemi, özellikle yuva duvarlarında iyi bir yüzey kalitesi bırakmaz. Bu nedenle, işlemin sonunda diğer takım yolu yöntemleri ile bir son işleme kesimi yapmak hâlâ gereklidir.

 

 

*Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.*

 

Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer blog yazılarımız ;

 

 

 

 

Etiketler: Kanal Frezeleme, Yuva Frezeleme, İşleme Teknikleri, İmalat Endüstrisi
Ekim 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR