Torna, malzemeyi dönen iş parçasından çıkarmak için tek bir kesici takım kullanır. Torna takımının tasarımı, belirli uygulamaya bağlı olarak değişir ve kaba işleme, bitirme, yüzey işleme, diş açma, şekillendirme, parçalama ve oluk açma uygulamaları için farklı takımlar bulunur.

Torna Türleri
Doğrusal torna işlemi, iş parçasının çapını düzenli bir hareketle azaltarak kesilen iş parçasının çapında hatalı değişiklikleri önler. Bu genellikle büyük miktarda malzeme kaldıran bir "kaba işleme" operasyonu olarak kabul edilir ve hassas kesimlere geçmeden önce gerçekleştirilir. Konik tornalama, çapı giderek azalan silindirik bir şekil oluşturur. Küresel tornalama, bir programın dönme ekseni etrafında bir şekil oluşturduğu veya çapı sıfıra düşüren bir yarı daire şeklindeki özel bir takımın kullanıldığı durumlarda gerçekleştirilir ve mükemmel bir küre oluşturur.
- Oluk açma, şekillendirilmiş bir takımın bileşene bastırılmasıyla dar bir oyuk oluşturmak için yapılır.
- Parçalama, bileşeni derinlemesine kazarak tamamlanmış bir parçayı orijinal stok parçasından çıkarmak için kullanılır.
- Diş açma, vida şeklindeki yolları keserek diğer nesnelere vida ile takılabilecek oluklar oluşturmak için yapılır.

Uygulama Çeşitleri Nelerdir?
Tornalama; delikler, oluklar, dişler, konikler, çeşitli çaplı parçalar ve hatta konturlu yüzeyler gibi birçok özelliğe sahip, tipik olarak eksen simetrik parçalar üretir. Tamamen tornalama yoluyla üretilen parçalar genellikle, özel olarak tasarlanmış şaftlar ve bağlantı elemanları gibi, bazen de prototipler için sınırlı miktarlarda kullanılan bileşenleri içerir. Tornalama, farklı bir yöntem kullanılarak üretilen parçalara yüzey özellikleri eklemek veya bunları iyileştirmek için sıklıkla ikincil bir işlem olarak da kullanılır. Tornalamanın yarattığı yüksek toleranslar ve yüzey kalitesi nedeniyle, temel şekli önceden oluşturulmuş bir parçaya hassas özellikler eklemek için kullanılır.

CNC frezeler öncelikle karmaşık geometriler oluşturmak için kullanılırken, CNC torna tezgahları silindirik veya dikdörtgen şekiller oluşturur. CNC tornalama genellikle CNC frezeleme veya 3D baskı yerine, aynı parçanın birden fazla parçasını son derece hızlı ve tek bir stok malzeme parçasından yapma yeteneği nedeniyle seçilir. CNC tornalama esas olarak alaşımlı çelik, karbon çeliği, dökme demir, paslanmaz çelik, alüminyum, bakır, magnezyum ve çinko gibi metallerle kullanılır. Ancak bu işlem aynı zamanda plastik parçaları işlemek ve seramik, kompozit, termoplastik ve termoset gibi diğer malzemelerle çalışmak için de kullanılabilir.
CNC tornalama, düz yüzeyler ve vida dişleri üretebilir veya torna tezgahlarında oldukça karmaşık üç boyutlu ürünler üretebilir. Hem küçük hem de büyük parçalarda son derece hassas bir şekilde kullanılabilirler. İş parçası tipik olarak bir veya iki merkez tarafından sıkı bir şekilde yerinde tutulur, ancak malzeme pensler veya kelepçelerle de sabitlenebilir. CNC tornalama uygulamalarının bazı örnekleri beyzbol sopaları, eksantrik milleri, kaseler, krank milleri, bilardo istekaları, tabelalar, müzik aletleri ve masa ve sandalye ayaklarıdır.
*Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.*