Aşındırıcı Tane Boyutu
Aşındırıcı parçacık boyutu, kullanılan kum tanesi benzeri yapıdaki aşındırıcı tozun partikül boyutunu belirtir. Aşındırıcılar, parçacık boyutunu baz alan ve aşındırıcı taneler, aşındırıcı tozlar, ince tozlar ve ultra ince tozlar adında dört kategoriye ayrılırlar. Aşındırıcı tanecikler ve aşındırıcı tozların tane boyutu, elek uzunluğu boyunca inç başına düşen ağ sayısı ile temsil edilir ve granüler sayının sağ üst köşesinde # sembolü yer alır.
Örnek vermek gerekirse 240#, elek uzunluğu boyunca inç başına 240 kare olduğu anlamını taşır. Tane boyutunu temsil eden sayı ne kadar yüksek olursa, aşındırıcı tanelerin o kadar küçük olduğu anlaşılır. İnce toz ve çok ince toz kategorisinde yer alan aşındırıcıların parçacık boyutu numaraları, partiküllerin gerçek boyutu ile temsil edilir ve parçacık boyutu numarasının başına W harfi eklenir.
Bazı durumlarda ağ numarasına katlanabildiği de görülmektedir. Örneğin W20, aşındırıcı parçacık boyutunun 14μm ile 20μm arasında ve ağ sayısının 500# olduğu anlamına gelir.
Aşındırıcılar kaba, orta ve ince taneciklerden oluşabilmektedir. Orta parçacık, aşındırıcı içerisindeki temel parçacık boyutudur ve aşındırıcının taşlama kabiliyetini belirleyen ana etkendir.
Yapılan çalışmalar, santrifüjle ayırma işleminden sonra aşındırıcı tozun kapasitesinin %20 daha yüksek olduğunu kanıtlamıştır. İnce parçacıkların aşındırma sürecine küçük bir katkısı bulunmakla birlikte iş parçası kalitesine zarar verebilmekte ve aşındırma verimliliğini düşürebilmektedir. Bu nedenle ince paracıkların miktarının en aza indirilmesi önerilir.
Daha yüksek verimlilik ve parça kalitesi elde edilmesi için parçacık boyutunun belli standartlarda olması gerekir. 12#~80# tanecik boyutuna sahip bir aşındırıcı, büyük bir tane boyutuna sahiptir ve dolayısı ile taşlama için kullanılacak aşındırıcılarda kullanılması uygun değildir.
Aşındırıcı Sertliği
Aşındırıcı yüzeylerin dış etkilere direnme gücünü ifade eden aşındırıcı sertliği, bağlayıcı ile bağlı aşındırıcının dış kuvvetlere maruz kaldığında sergilediği sertliktir ve aşındırıcılar için temel özelliklerden biridir. Taşlama, aşındırıcı ve taşlanan parça arasındaki sertlik farkı kullanılarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Aşındırıcının sertliği daha yüksek olduğundan kesme kabiliyeti daha güçlüdür.
Aşındırıcı Gücü
Aşındırıcının gücü, aşındırıcının tanecik sıkılığı ile ifade edilir. Örneğin, keskinliğini muhafaza eden aşındırıcı kenar, uygulanan basınca karşı kırılmadan kendini idame ettirebilir. Aşındırıcı taneler zayıf mukavemete sahip olduğunda hızla toz haline gelebilir.
Bu durum kesme kabiliyetinin azalmasına ve hizmet ömrünün kısalmasına da neden olur. Verimli bir taşlama için aşındırıcının yüksek bir sertliğe sahip olması ve parçacıkların daha iyi performans göstermek için daha güçlü bir yapıda olması gerekir.
Konu ile ilgili diğer blog yazılarımız ;
Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.